gototopgototop

Bezoekers

75.5%Netherlands Netherlands
8.8%Belgium Belgium
6.5%United States United States
5.2%Germany Germany
0.8%Canada Canada
0.4%United Kingdom United Kingdom
0.3%Russian Federation Russian Federation
0.2%Switzerland Switzerland
0.2%Italy Italy
0.1%Austria Austria

Vandaag: 13
Gisteren: 45
Deze Week: 13
Vorige Week: 259
Deze Maand: 795
Vorige Maand: 1438
Totaal: 432394

Neerslag radar

Elfstedentocht 2012, Giet it oan?


KANS ELFSTEDENTOCHT 2012: 0%Zodra er meer informatie bekend is, zal dit als update op deze pagina geplaatst worden. Wij zijn voor de informatie afhankelijk van diverse (externe) bronnen. Daarnaast verricht Weerstation-Lemmer.nl zelf ook metingen.

Het is daardoor niet mogelijk om op vaste tijdstippen updates te plaatsen. Houd daarom onze website in de gaten en/of volg ons op twitter.


Langzaam aan begint de Elfstedenkoorts zich weer meester te maken van Friesland. Komt er een Elfstedentocht in februari 2012? Om een Elfstedentocht te kunnen rijden is er minimaal, op  de  hele route van 200 kilometer, vijftien centimeter dik ijs nodig.

 

Weerstation-Lemmer doet verslag

Uiteraard gaat Weerstation-Lemmer uitgebreid verslag doen van de elfstedentocht, mocht die er gaan komen. Wij proberen in woord en beeld verslag te doen van de tocht. Tot die tijd blijven wij doorgaan met berichtgeving over de elfstedentocht en alles wat daarbij komt kijken. Heeft u nieuwtjes te melden?, dan kunt u dit doorgeven middels het contact formulier op onze website. Berichten die op deze wijze binnen komen zullen worden voorzien van bron vermelding!  Indien de elfstedentocht doorgaat, dan zullen wij een extra pagina plaatsen waarop bezoekers berichtjes kunnen achterlaten en/of oproepen kunnen plaatsen. Denk hierbij aan verzoeken tot carpooling en slaapplaatsen. De voorbereidingen om dit alles mogelijk te maken zijn al getroffen. Wij zijn er klaar voor, nu het ijs nog!!!

Enquete

Omdat ook wij benieuwd zijn hoeveel mensen er naar verwachting naar Friesland komen om de elfstedentocht te komen kijken, hebben we een enquete aangemaakt. U vindt de enquette onder het hoofdmenu op onze index pagina.

SMS dienst

Mocht de elfstedentocht doorgaan, dan stelt weerstation-lemmer.nl een mobiel telefoonnummer beschikbaar waar sms berichten naartoe verzonden kunnen worden die vervolgens op de website geplaatst worden. Daarnaaast zal er een prikbord aangemaakt worden op de website waar berichtjes op geplaatst kunnen worden.

UPDATE 08-02-2012 08:00 uur

Afegelopen nacht heeft het helaas veel minder gevroren dan dat dat afgelopen week het geval was. In Lemmer noteerden we -4,6 graden. In de rest van Friesland was het niet veel beter. Wat dit betekend voor de ijsgroei, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal er heel weinig ijsgroei geweest zijn. Gelukkig blijft de temperatuur ook vandaag overdag onder het vriespunt, waardoor er mogelijk toch nog wat ijsaangroei zal zijn vandaag. Het goede nieuws is dan wel dat het komende nacht weer streng zal gaan vriezen met minimum temperaturen rond de -10/-12.

Vandaag is ook de grote dag voor de rayonhoofden. Vanavond komen ze weeer bijeen om de huidige situatie te bespreken. De verwachting is dat er meteen na de vergadering een persconferentie zal zijn. Wij zijn alvast erg benieuwd naar wat de vereniging de Friese elfsteden heeft te melden!

Live beelden

De elfstedentocht zal live te volgen zijn via onze website. Wij hebben software klaar staan wat het mogelijk maakt om live beelden van de tocht der tochten uit te zenden via de website.

Elfstedenkoorts op tv

Veel landelijke televisiezenders passen woensdagavond hun programmering aan vanwege de bijeenkomst van de rayonhoofden van de Elfstedentocht. RTL 4 zendt 's avonds vanaf half 9 een speciaal programma uit, ‘Elfstedenkoorts', met onder anderen Wilfred Genee, Frits Wester, Albert Verlinde, Syb van der Ploeg en Rintje Ritsma.
De NOS zendt de persconferentie van de rayonhoofden live uit via het internetkanaal Journaal24. Mocht de persconferentie over het al dan niet doorgaan van een tocht beginnen tussen twee journaals, dan komt er op Nederland 1 een extra Journaal. Datzelfde geldt voor Hart van Nederland op SBS. Het overleg van de rayonhoofden begint woensdagavond om 7 uur 's avonds.

UPDATE 08-02-2012 10:45 uur

IJsdikte

De eerste meetgegevens van de ijsdikte komen binnen en het is nog slechter dan wij al dachten. Op veel plaatsen blijkt de ijsgroei minimaal te zijn. Zo minimaal dat de gemiddelde ijsdikte hetzelfde blijft als gisteren. Alleen in Leeuwarden is er 0,7 cm ijsdikte bijgekomen waardoor de gemiddelde ijsdikte in Leeuwarden nu net op 14 cm uitkomt. Wij wachten nog op de meetgegevens uit de plaatsen Stavoren, Harlingen, Sloten en Hindelopen. Deze worden rond het middaguur verwacht. Maar de vrees is dat ook daar de ijsgroei minimaal zal zijn. Aangezien de minimum temperatuur vandaag ook onder het vriepunt zal blijven, bestaat de kans dat er vanavond wel meetbare verschillen zullen zijn. Jammer! Komende nachten wordt weer strenge vorst verwacht.

Kans groeit

Ondanks dat de ijsgroei stagneert, verhogen wij de kans op een elfstedentocht in 2012 met 2%. Reden daarvoor is dat er heel hard gewerkt wordt aan het ijs en dat de organisatie alles op alles zet om de tocht door te kunnen laten gaan. Vandaag word een alternatieve route schoongeveegd door 100 militairen en wordt de ijsdikte opgemeten met speciale radar apperatuur. Daarnaast zien wij dat steeds meer instanties en organisaties druk bezig zijn om zich voor te bereiden op de elfstedentocht. Onze inschatting is dat mocht de kans op het niet doorgaan groter zijn dan het wel doorgaan, dat al deze inspanningen en geld verslindende maatregelen niet genomen zouden worden. Wij blijven optimistisch en schatten de kans nu in op 82%.

Natuurlijk wachten ook wij in spanning af op wat de rayonhoofden vanavond te melden hebben, maar een definitief ja of nee is, volgens ons nog niet te verwachten! Ondanks dat enkele grote, landelijke kranten vanavond een definitieve beslissing verwachten, lijkt ons die kans heel erg klein. Het is duidelijk dat de organisatie zijn uiterste best doet om voor vanavond alle gegevens op een rijtje te hebben. Maar een definitieve beslissing is volgens ons nog niet mogelijk. Het ijs is over het algemeen eigenlijk nergens sterk genoeg om de 16.000 schaatsers veilig te kunnen dragen. De weersverwachting voor de komende dagen is dan wel vrij goed, iedere inschatting hoe het zal gaan met de ijsaangroei is koffiedik kijken. En daar zal het bestuur van de vereniging de Friese elfsteden zich niet aan wagen. Wel hopen wij dat de voorzitter een uitspraak zal doen over de kans dat het evenement doorgaat. Vanavond zullen we het weten.........

NS korting

De NS komt met een speciaal Elfstedentochtkaartje dat drie dagen geldig is, als de schaatstocht doorgaat. Ook kunnen deelnemers dan met 40 procent korting reizen. Mooie actie van de NS!

Meetgegevens ijsdikte

Zojuist zijn ook de laatste ijsdikte gegevens binnen gekomen. Wat wij al dachten is de ijsgroei minimaal. Nergens is meer dan 0,7 cm bijgekomen waardoor de gemiddelde ijsdikte gelijk blijft. De slechtste plek is Stavoren met 7 cm minimum ijsdikte. Deze minimale ijsdikte is plaatselijk, maar wel over een redelijk groot stuk. De rest van de route bij Stavoren ligt er aanmerkelijk beter bij met een gemiddelde maximale ijsdikte van 10 cm.

Tent huldiging alvast opgebouwd

Op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden is vandaag begonnen met de opbouw van de tent, waar de huldiging plaats vindt van de winnaar van een eventuele Elfstedentocht. De bouw moet niet worden gezien als een aanwijzing dat de Tocht ook doorgaat, benadrukt Jan Gaastra, mede-organisator van de Nacht Van Leeuwarden. ,,Wij hebben 48 uur nodig om de tent op te bouwen. We willen geen risico nemen.''

Gastenboek

Dank voor de leuke berichten in ons gastenboek. Helaas ontbreekt het mij nu aan tijd om alle berichtjes persoonlijk te beantwoorden, maar later deze week hoop ik daar weer tijd voor te hebben. Iedereen krijgt dus op een later tijdstip nog een reactie!

UPDATE 08-02-2012 13:00 uur

Rayonhoofd Hein Althuis heeft bij Bartlehiem voor het eerst een ijsdikte gemeten van vijftien centimeter. Ook in Burdaard is de ijslaag dik genoeg voor een Elfstedentocht. "We meten tussen de elf en vijftien centimeter", vertelt Althuis. In Burdaard worden ijsdiktes gemeten tussen de veertien en vijftien centimeter. In beide rayons zijn nog wel enkele zwakke plekken te vinden, met name onder bruggen.

Op de rest van de route ligt de minimale ijsdikte op dit moment tussen de 8 en 13 cm. Eerder werd bekend dat met een ijsdikte van 13 cm de elfstedentocht in principe door zou kunnen gaan. We komen er dus al heel dicht bij.

Temperatuur nog net onder het vriespunt

Op dit moment is de gemiddelde temperatuur in Friesland -2 graden celcius. De luchtvochtigheid is 80%, barometerstand is iets gestegen naar 1041,0 mb, de gemiddelde windkracht is met 2 tot 3 bft matig, de windrichting is Noord-Oost.

Hindeloopen: it giet oan, wat Hindeloopen betreft dan...

Rayonhoofd Wilt Kelderhuis heeft vanmorgen de route in zijn rayon verkend. Als er aan mij wordt gevraagd of het kan in mijn rayon dan zeg ik: "Ja." In andere rayons is men minder zeker van de zaak, maar dit is goed nieuws!

Balk

Het ijs is in Balk slecht. Veel hobbels en windwakken. Elfstedentocht over dit stuk ijs, is afzien voor de schaatsers. Een alternatieve route bij Balk komt steeds meer in beeld omdat op die route het ijs van betere kwaliteit is en bovendien veel dikker.  Daarmee lijkt de kans op een elfstedentocht weer wat groter te worden. Wij proberen om ook op die alternatieve route de ijsdikte te gaan meten. Mogelijk vanavond al, anders morgenochtend.

Oproep

Ook vandaag zijn er veel mensen nodig om te helpen het ijs in optimale conditie te krijgen. Vooral in de omgeving van Woudsend is men op zoek naar mensen die willen komen helpen. Ook in Harlingen zoekt men naar vrijwilligers om een handje te helpen.

Alternatieve route.

Op verzoek plaatsen wij hier een kaartje met daarop de alternatieve route aangegeven.

bron kaartje: De Leeuwarder courant

 

UPDATE 08-02-2012 14:20 uur

Na de recente berichten over de ijskwaliteit en de ijsdikte door de rayonhoofden, menen wij dat de kans op een elfstedentocht in 2012 groter wordt. Wij schatten de kans in op 85%. Mogelijk zelfs nog hoger, maar wij houden een slag om de arm. Eerst vanavond kijken wat de rayonhoofden ervan vinden.

UPDATE 08-02-2012 15:00 uur

We hebben even een belrondje gemaakt langs onze contactpersonen die langs de elfstedenroute wonen. Op dit moment zijn er nog veel knelpunten waar op grote stukken 6 tot 8 cm ijs ligt. Deze knelpunten kunnen beslissend worden in de keuze over het al dan niet doorgaan van de elfstedentocht. Op een enkele plaats is het ijs nog maar 6 cm dik, vooral in de buurt van bruggen. Dit is te omzeilen door kluun plaatsen aan te leggen. Op andere stukken is het ijs 8 tot 10 cm dik. Op deze plaatsen moet er echt nog ijsdikte bij om een elfstedentocht te kunnen rijden. Komende dagen zal het flink moeten gaan vriezen. Gelukkig ziet het er daar wel naar uit. Nu het ijs schoon en sneeuwvrij is, staat niets een mooie ijsaangroei meer in de weg. Op dit moment loopt de temperatuur al weer wat terug in Friesland en dat is niet alleen een goed teken, maar ook absoluut noodzakelijk!

Wij verwachten dat de rayonhoofden vanavond bekend zullen maken dat het de goede kant op gaat, maar dat een weloverwogen beslissing nu nog niet mogelijk is. De verwachting is dat de rayonhoofden morgen of anders vrijdag weer bijeen zullen komen om de situatie te bespreken. Mogelijk dat de ijsdikte meting met de radar meer duidelijkheid zal brengen. Het is wel een race tegen de klok. Zondag lichte dooi overdag, maar in de nacht weer tmperaturen beneden het vriespunt. Na volgende week maandag nemen de kansen op een elfstedentocht fors af. Er is dan wel weer nachtvorst voorspelt, maar overdag zal het een aantal graden boven nul zijn.

Email berichten komen soms niet aan

Wij ontvingen vandaag een aantal berichten van mensen die van ons een email hebben ontvangen. Deze email berichten zouden in de ongewenste berichten map terecht gekomen zijn. Om dit probleem te voorkomen kunt u ons email adres aan de lijst met vertrouwde contactpersonen toevoegen. Hoe dit moet, is bij iedere email dienst anders. Informeer daarvoor bij uw (email) provider. Iedereen die een email van ons verwacht, maar deze niet heeft ontvangen, adviseren wij dan ook om ook even in de ongewenste berichten map te kijken.

Friese schaatsmuts

Meedoen of komen kijken naar de elfstedentocht kan natuurlijk alleen met een echte Friese schaatsmuts. Deze zijn te koop via de volgende website: http://www.friese-producten.nl/kleding/winterkleding.html

Noot: deze winkel is geen sponsor van onze website.

UPDATE 08-02-2012 17:30 uur

Inmiddels is bekend dat de rayons Bolsward en Sloten nog niet klaar zijn voor de elfstedentocht. Het ijs is in beide gebieden nog niet sterk genoeg. De gemiddelde maximum ijsdikte is zowel in Bolsward als in Sloten 11 a'12 cm. De (landelijke) media bericht nu opeens dat ze vanavond geen definitieve beslissing verwachten van de rayonhoofden. Wij brachten u dat bericht al vanmiddag om 15:00 uur ;-) 

IJsdikte

De laatste metingen zijn binnen en zijn verwerkt in de kaart. Zoals verwacht, weinig ijsaangroei. De alternatieve route hebben wij nog niet mee kunnen nemen in de ijsdikte kaart. Vanaf morgenochtend worden ook die meetgegevens gepubliceerd. Gemiddelde maximum ijsdikte staat nu op 12,5 cm.

Persconferentie om 20:00 uur

Elfstedentocht gaat niet door dit jaar!

Er is een hele kleine kans dat de vorst terug komt. Mocht dat zo zijn, dan is men bereid opnieuw te beoordelen. Voor nu is de beslissing duidelijk, de elfstedentocht kan niet doorgaan.  Komende zondag zet de dooi in, voor zondag is het onmogelijk om de elfstedentocht te organiseren. Maar, de weerkaarten laten slechts weinig dooi zien, hooguit +2 graden overdag. In de nachtelijke uren zal het blijven vriezen. Wij blijven hoop houden dat de dooi niet te hard doorzet.

 

Op âld iis friest it it bêst

Ik heb even tijd nodig gehad om dit alles te verwerken. Wij zijn hier de afgelopen week eigenlijk met niets anders bezig geweest dan de elfstedentocht 2012. En nu kregen wij dan dat bericht waar we eigenlijk niet op gerekend hadden. Voor weerstation-lemmer.nl houd het hier nog niet op. Wij willen de komende dagen zeker nog blijven doorgaan met de berichtgeving, het laatste nieuws en natuurlijk met onze belangrijkste bezigheid en doel, het weer in Lemmer, Friesland en de rest van Nederland. De berichten zoals deze nu op de site staan blijven hier absoluut nog even staan. De weerkaarten zijn duidelijk, dooi vanaf zondag, mogelijk kans op voortzetting van het koude weer vanaf dinsdag. Mocht het zo zijn dat er alsnog een kans is op de elfstedentocht, dan zijn wij er weer klaar voor om dat te doen waar wij goed in zijn.

Ik dank alle trouwe bezoekers van onze website voor het vertrouwen en de vele leuke reacties die we hebben mogen ontvangen. Dank ook aan iedereen die ons heeft geholpen om de laatste nieuwtjes te vergaren en te controleren. Dank ook aan de ijsmeeesters, weerstations en schaatsfanaten die ons dagelijks van de laatste ijsdikte gegevens hebben voorzien. Zonder jullie was mij dit nooit gelukt!!! En absoluut niet te vergeten de donateurs! Heel veel dank voor jullie bijdrage aan de website!

 

Maar het leven gaat door, ook voor weerstation-lemmer. Er staat nog heel veel op het programma. Ik noem het ruimteweer met daarbij natuurlijk het poollicht wat mijn interesse heeft en waar ik veel aandacht aan zal besteden. Maar ook het skutsjesilen en andere grote evenementen in Friesland. Daarnaast ben ik de afgelopen dagen tot de conclusie gekomen dat wat ik deze week gedaan heb, dat ik daar heel veel plezier aan beleeft heb en dat het mij goed afging. Misschien toch eens nadenken over een nieuws website of iets in die richting. Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.

Voor vandaag stop ik er even mee. Ik ga eens lekker bij mijn vrouwtje op de bank hangen en alles even laten inwerken. morgenochtend ben ik er weer, met een terugblik op de afgelopen dagen, een overzicht van de donateurs die ons gesteunt hebben en zal ik tijd hebben om de vele berichtjes op het gastenboek te beantwoorden. En natuurlijk de laatste nieuwtjes, want ik ben ook heel erg benieuwd naar de reacties uit het land, van onze bezoekers, wat is jullie reactie, wat vindt je ervan dat de elfstedentocht niet doorgaat enz enz. Ik hoop u allen nog eens terug te mogen zien op onze website, u bent ten alle tijde van harte welkom!

 

Voor nu wens ik een ieder een goede nachtrust en, morgen gezond weer op!

 

Met vriendelijke groet,

uw weer amateur, Theo

 

 


Mocht er meer nieuws te melden zijn, dan zal dit hier geplaatst worden!

 

 

 

 

IJsbaan in Lemmer is open, kwaliteit van het ijs is goed. LINK

Eerdere updates over de Elfstedentocht vindt u HIER

lees ook: Veilig schaatsen op natuurijs

lees ook: Gevoelstemperatuur

 

DISCLAIMER: Neem nooit belangrijke beslissingen aan de hand van de gegevens getoond op deze site.

Follow us on Twitter