gototopgototop

Bezoekers

75.5%Netherlands Netherlands
8.8%Belgium Belgium
6.5%United States United States
5.2%Germany Germany
0.8%Canada Canada
0.4%United Kingdom United Kingdom
0.3%Russian Federation Russian Federation
0.2%Switzerland Switzerland
0.2%Italy Italy
0.1%Austria Austria

Vandaag: 13
Gisteren: 45
Deze Week: 13
Vorige Week: 259
Deze Maand: 795
Vorige Maand: 1438
Totaal: 432394

Neerslag radar

Elfstedentocht 2013

Elfstedentocht 2013, Giet it oan?


KANS ELFSTEDENTOCHT 2013: 1%


Zodra er meer informatie bekend is, zal dit als update op deze pagina geplaatst worden. Wij zijn voor de informatie afhankelijk van diverse (externe) bronnen. Daarnaast verricht Weerstation-Lemmer.nl zelf ook metingen.

Het is daardoor niet mogelijk om op vaste tijdstippen updates te plaatsen. Houd daarom onze website in de gaten en/of volg ons op twitter.

Langzaam aan begint de Elfstedenkoorts zich weer meester te maken van Friesland. Komt er een Elfstedentocht in 2013? Om een Elfstedentocht te kunnen rijden is er minimaal, op de hele route van 200 kilometer, vijftien centimeter dik ijs nodig.

 

 

pluimverwachting

UPDATES PLUIMVERWACHTING DAGELIJKS ROND 10 en 22 uur

 

LET OP!!

De gegevens in deze tabel zijn slechts om te testen en zijn dus NIET juist!


 

Situatie Sloten 18-01-2013

Vanmiddag even polshoogte wezen nemen in Sloten. Hieronder even wat foto's van het ijs aldaar.

 

 

Zoals goed te zien is, zijn er geen wakken op dit stuk. Wat wel opvalt is dat er wat sneeuw op het ijs ligt, maar onder de sneeuw is het ijs mooi glad en zwart. Langs de kant is het ijs een stuk dunner met hier en daar wat water op het ijs. Dit komt doordat de bodem en de water temperatuur warmer zijn dan de lucht. Hierdoor dooit het ijs langs de kanten een klein beetje. Maar we hebben pas 5 dagen vorst gehad, dus dit is gewoon heel normaal. Komende dagen blijft het vriezen en daarmee zal de water en grond temperatuur ook verder afnemen zodat ook langs de kanten het ijs dikker zal worden.

Later meer............

 

 

Aangezien er altijd gekscherend wordt gezegd dat bij één nacht vorst er al gespeculeerd wordt over een elfstedentocht, willen wij deze traditie voortzetten en hier alvast beginnen met de berichtgeving over de elfstedentocht 2013.

Hoewel er op dit moment nog geen enkele reden is om aan te nemen dat er deze winter een elfstedentocht gereden zal kunnen worden, zijn wij achter de schermen er toch stiekum een beetje mee bezig.

Afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen flink gevroren. De gemiddelde minimum temperatuur in Friesland daalde tot maar liefst -8 graden celcius en de vooruitzichten zijn goed. De verwachting is dat de eerste schaatswedstrijd op natuurijs binnen 1 á 2 weken gereden zal worden.

Ook in Balk zijn ze al druk bezig met een eventuele Elfstedentocht.

Als het weer een beetje meewerkt, zou het ijs behoorlijk snel kunnen groeien in De Luts. Assistent-rayonhoofd Auke Hylkema van Balk liet woensdag 10 oktober al weten dat de schuiven in het riviertje direct worden gesloten zodra het gaat vriezen. Hierdoor komt het water tot stilstand en zou het ijs sneller aangroeien.

Door de slechte ijskwaliteit in De Luts werd de Elfstedentocht in februari op het laatste moment afgeblazen. Dat het streng had gevroren, mocht toen niet baten. De schuiven konden destijds nog niet worden gesloten. Met medewerking van onder ondere de gemeente Gaasterlân-Sleat kan dit nu wel.

‘Aan ons zal het dit jaar niet liggen”, aldus Hylkema. Mocht er dus een tocht der tochten komen, dan hoeven de schaatsers Balk niet links te laten liggen.

Nog een lange weg te gaan.

Voor er daadwerkelijk gesproken kan worden over een kans op een elfstedentocht in 2013, zal het minimaal 2 á 3 weken achtereen streng moeten vriezen. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de temperaturen lang genoeg onder het vriespunt zullen blijven. Maar wie had in december 2011 gedacht dat we er zo dicht bij zouden komen in februari 2012? Wij houden de vinger aan de pols en mocht daar aanleiding voor zijn, dan kunt u er zeker van zijn dat wij van Weerstation-Lemmer er weer uitgebreid verslag zullen doen. Wij staan in de startblokken, nu hopen dat koning winter een handje helpt!

 

Steeds weer als er vorst is
Denkt de Fries: vorst
En controleert het water
Op de dikte van de korst
Koorts in elf steden
Kan de tocht gereden?
Het antwoord komt vanzelf
Van de raad van elf
(Herman Finkers)


 

Weet u het nog?

 

 

Op woensdag 8 februari 2012 gaf voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging De Friesche Elf Steden deze persconferentie en voor duizenden schaatsliefhebbers spatte een droom uiteen.

 
Follow us on Twitter